Bang voor huiselijk geweld?

Van het onderwerp huiselijk geweld krijgen we een bang gevoel.

Waarom is het toch zo moeilijk om over huiselijk geweld te praten. En dan bedoel ik voor de slachtoffers. In deze blog probeer ik het zo goed mogelijk uit te leggen.

Het is een oncomfortabel onderwerp

Het is een oncomfortabel onderwerp en een issue dat je niet gemakkelijk adresseert. Één van de redenen is dat het eigenlijk niet bestaat… je ziet het niet maar het is er wel. Geweld achter de voordeur, een plek waar je je eigenlijk veilig zou moeten voelen, daar is de onveiligheid het grootst. Vaak blijft het omdat het daar gebeurd ook heel erg lang een geheim.

Er zijn redenen waarom  er niet over gepraat wordt zoals;

  • Je opgedragen krijgt het geheim te houden
  • Dreigementen
  • Eenzaamheid
  • Een dubbel gevoel want de ander kan ook heel lief zijn
  • Schuldgevoelens

Huiselijk geweld heeft vaak te maken met macht. Uitoefening van macht over die ander. Als je het met iemand deelt voelt dat vaak helemaal niet goed. Vaak ben je gaan geloven dat dit normaal is. Dat het nu eenmaal zo gaat bij jou thuis. Je weet immers niet anders.

Pas als je er over gaat praten kan er ook andere informatie tot je komen. Want jij zit vast, je bent aan het overleven. Je zit in een web en daarom doe je vaak niets en praat je er niet over. Als je dat wel gaat doen heb je mensen nodig in je omgeving die je steunen en er voor je zijn. Die je begrijpen. Vaak wanneer je te maken hebt met narcistisch misbruik geloofd de buitenwereld niet wat jij zegt. Ze kunnen het gewoon niet geloven. Jouw partner is zo charmant, intelligent en correct.

Support is van levensbelang

Wanneer jij in een ‘overleef’ situatie zit, dan heb je echt een support systeem nodig. Dat is van levensbelang. De rol van een ervaringsdeskundige is een belangrijke rol. De eerste stap is namelijk erkenning. Pas als je je gehoord en gezien voelt kun je gaan kijken wat te gaan doen.

Als je niet geholpen wordt blijf je veel te lang in deze onveilige situatie. En als je die hulp dan nodig hebt, heb je die direct nodig. Je hebt niets aan een wachtlijst want dan ga je zo weer de cirkel van geweld in.

Je hebt iemand nodig die je bij de hand pakt, die jou vertrouwd en zo kun je sneller herstellen. Want uitstellen maakt het alleen nog maar veel erger.

Hoe mooi zou het zijn wanneer we gaan begrijpen dat veel problemen, verslavingen en ook ziekteverzuim op de werkvloer de oorzaak en de bron zijn van huiselijk- en seksueel geweld. Dit moeilijke onderwerp kan en wil ik op een makkelijke manier bespreekbaar maken. Ook vind ik het niet acceptabel dat slachtoffers zelf moeten betalen voor hulp buiten de reguliere paden.

Daarom ben ik met een initiatief gestart Samen vóór een liefdevol thuis. Samen met meerdere bedrijven kunnen wij het verschil maken, zodat werknemers die slachtoffer zijn van huiselijk geweld niet meer bang hoeven te zijn, en daar ook nog voor moeten betalen?

Samen maken we het verschil

Door met jouw bedrijf het initiatief te steunen, kun je als werkgever op een indirecte manier aan je werknemers laten weten dat je bijdraagt aan een liefdevol thuis. Je werknemer weet dan sneller de weg naar hulp te vinden.  
Sluit je aan en steun het initiatief voor 2 euro per werknemer per jaar. Laten we met elkaar het verschil maken.

Sluit je aan... samen maken we het verschil

Door het initiatief te steunen, laat je als bedrijf weten aan je eigen werknemers dat je bijdraagt aan een liefdevol thuis. Je werknemer voelt zich eerder gehoord en zal sneller naar een ervaringsdeskundige stappen zonder dat het direct gevolgen heeft voor je baan.
Sta jij op en steun je ons initiatief? Sluit je aan en steun het initiatief voor 2 euro per werknemer per jaar. Laten we met elkaar het verschil maken.

De buitenkant zegt vaak niets over wat er zich daadwerkelijk aan de binnenkant afspeelt.
Anita Wix
Krachtig Kwetsbaar

Sluit je aan en neem contact met ons op

Scroll naar top