De telefoon blijft rinkelen

Het is 18.15 en ik wil net mijn laptop dichtdoen en even op mijn matje in de woonkamer een fijne yoga workout gaan doen. Ik neem niet op. Maar direct daarna rinkelt de telefoon nog 2 keer. Ik aarzel niet langer en besluit op te nemen.

Komt het eigenlijk wel uit?

Ik hoor nog net haar naam, maar voordat ik hallo kan zeggen, barst ze al los met haar verhaal. Ik ga rustig zitten en luister. Na een tijdje vraagt ze of het eigenlijk wel uitkomt dat ze belt. Ik bedank haar op mijn beurt dat ze dat vraagt en zeg dat ik een half uur vrij maak voor het gesprek en we daarna een nieuwe bel afspraak maken. Ze haalt opgelucht adem en bedankt me voor mijn begrip. Ze is erg emotioneel en ik voel elk woord dat ze zegt. Ze vertelt me wat haar is overkomen en dat ze is gevlucht uit een gewelddadige relatie. Ze heeft geen idee wat ze moet doen maar erger nog…  niemand begrijpt haar.

Ze weet dat ik haar begrijp

Ze vond de ‘Samen vóór een liefdevol thuis’ website en nam direct contact met me op.  Ze voelde aan alles dat ik haar zou begrijpen. Wat ik vooral kon doen is luisteren en bevestigen. Een vrouw in totale overlevingsstand die nog net overeind staat en zo moedig is om de telefoon te pakken om hulp te vragen.
Ik zeg je, daar is echt veel moed voor nodig. Voorbij haar angst en schaamte praat ze over het leven waar ze in zit, het bedrog, de manipulatie, vernederingen, fysiek en psychisch geweld. Met de (h)erkenning voelt ze zich gesteund en gehoord. Ik begrijp haar, ik voel haar en weet precies hoe het is. Herkenbare verhalen die ik vanuit mijn eigen ervaringen kan bevestigen. 

Er klinkt een zucht van verlichting

We hebben het niet over de praktische problemen, dat is voor de volgende stap. Met de hulpvraag: Wie kan wat voor haar betekenen; zet ik uit in het netwerk die ik met de jaren heb opgebouwd. Maar voor nu helpt het haar dat ik haar geloof. Er klinkt een zucht van verlichting. Deze bevestiging had ze zo nodig. Want het lijkt voor buitenstaanders zo logisch… Niet normaal wat jij mee maakt… waarom ga je niet gewoon weg? 

Deze vrouw zit in het gedeelte van de Cirkel van geweld dat ze heel even met open ogen, duidelijk ziet en weet dat de situatie waar zij zich in bevind, zo niet langer kan. ‘Dit is geen liefdevolle en gelijkwaardige relatie. Dit is liefde die gebruikt wordt als machtsmiddel.’

Cruciaal in dit proces van bewustwording is dat ze juist in deze fase van de Cirkel van geweld
(tussen het weer oplopen van de spanning en de explosie in) direct en adequate hulp krijgt. Niet morgen, niet overmorgen, maar NU.
Als directe hulp namelijk niet gebeurd, gaat ze de Cirkel van geweld weer in. En kan het zomaar weer weken of zelfs maanden duren voordat ze weer op dit punt komt. En precies dat, willen we zo graag voorkomen. Daarom is directe hulp van levensbelang.

Uurtje.. factuur.. geen geld?

Deze vrouw midden in een crisis situatie, hoort direct hulp te krijgen. Huis en haard verlaten en geen veiligheid, geen vrienden of familie die helpen en geen geld. Na dit gesprek spreken we een nieuw tijdstip af om te bellen. Ze is rustiger en voelt zich enorm gesteund. Ik ga haar helpen om niet terug te vallen in de geweld situatie. Ergens nog de kracht te vinden. Haar laten zien, horen en voelen dat ze er niet alleen voorstaat en zeker niet de enige is. Zoals je begrijpt, kun je niet aan het slachtoffer vragen waar je de factuur naar toe kunt sturen. 

Al jaren bied ik op vrijwillige basis hulp en steun aan deze slachtoffers. Zelf heb ik het in de tijd dat ik slachtoffer was heel erg gemist. Een gesprek met iemand die dit ook had meegemaakt en die weer een gezond en gelukkig leven had opgebouwd. Ik wist niet eens waar ik die kon vinden en ook had ik de financiële middelen niet om hulp te vragen. Vanaf de dag dat ik me ben gaan inzetten voor slachtoffers wist ik dat ik hier een verschil in wilde gaan maken.
Het is echt een missie, maar het aantal hulpvragen stijgt en kan ik dit niet meer alleen bekostigen. Het is belangrijk dat slachtoffers geholpen worden door ervaringsdeskundigen die daar vervolgens ook een vergoeding voor krijgen. Zo creëren we met elkaar een platform waar slachtoffers snel en laagdrempelig gebruik van kunnen maken. Met een donatie aan de stichting kunnen we deze hulp aan slachtoffers blijven bieden.

Hulp uit de Stichting

Voor deze schrijnende gevallen, en geloof me dat zijn er meerdere per week wil de stichting voorzien in hulp. Vrouwen en mannen die behoefte hebben om te praten. Op het moment dat ze dat  nodig hebben. Wij als ervaringsdeskundig team kijken dan samen met het slachtoffer wat er nodig is. Met elkaar. Want we hebben elkaar nodig in dit stormachtige proces om los te komen van de pleger van het geweld.

Het is echt dichterbij dan je denkt

Voor iedereen die nog denkt dat het in jouw buurt, je vriendenkring, je collega’s of je familie niet voorkomt kan ik alleen maar zeggen, het is veel dichterbij dan je denkt. De angst en schaamte om erover te praten is nog steeds erg groot. Niemand vertelt graag aan een ander dat hij/zij mishandelt wordt. De stichting geeft ook voorlichting in het bedrijfsleven. Hoe herkennen we huiselijk geweld en wat kunnen we doen.
Vind jij ook dat slachtoffers snel en kosteloos geholpen moeten worden?
Steun onze stichting Samen voor een liefdevol thuis door een donatie te doen. 

Dank voor wie je bent en
wat je doet en dat het uit je hart komt
en niet omdat het moet
(namens slachtoffer)
Anita Wix
Krachtig Kwetsbaar

Ja, ik steun slachtoffers van huiselijk geweld

Scroll naar boven
Scroll naar top