huiselijk geweld

De weg naar vrij zijn

Eindelijk vrij

Deze mooie blog is geschreven door een vrouw die de moedige beslissing nam om uit een onveilge thuissituatie te stappen en mijn hulp te vragen bij dit moeilijke en zware traject. Moedig vertelt ze over de steun die ik haar mocht bieden en wat dat voor haar heeft betekend.

Dit keer voorgoed weg

Vandaag is het precies een jaar geleden dat ik mezelf in het diepe heb gegooid. Een doodongelukkig meisje, die niet meer wist hoe ze uit de onhoudbare situatie moest stappen.

Ik sprong, precies een jaar geleden, uit een narcistisch web. 

Eindelijk vrij! Ik had wel vaker een poging gedaan, maar als je er geestelijk of lichamelijk nog niet aan toe bent, gaat dat niet lukken. Angst, gevoel van falen en onveiligheid, maakten dat ik keer op keer toch niet durfde door te zetten. 

Ik werd 30 vorig jaar, en had mezelf al een paar maanden beloofd dat ik mezelf het beste cadeau zou geven voor mijn 30 ste verjaardag.. en dat deed ik.. ik ging weg. Dit keer voorgoed.

Nu een jaar later, en ik kan eindelijk weer voelen hoe het is om gelukkig en vrij te zijn. M’n dochter en ik, samen in een heerlijk huisje, in alle rust genieten van alles! Zoveel lieve mensen om ons heen verzameld die stuk voor stuk allemaal iets positiefs toevoegen in ons heerlijke veilige leventje.

De belangrijkste les: Leef je mooiste leven!

We zijn er heus nog niet, maar diepe schaafwonden worden littekens, littekens die nu bij ons horen maar ons leven niet overheersen. Trauma’s waar we mee leren omgaan. En ja, we hebben nu een iets grotere rugzak, maar wij kunnen hem dragen. Elke dag ben ik nog dankbaar, dat ik ben waar ik nu ben. En elke dag zijn we een stuk beter, positiever, sterker, en een stap verder. We groeien.. samen, in alle veiligheid, met alle liefde. En dat is geluk! 

Vorig jaar heb ik een blog geschreven voor iemand die in mij geloofd. Iemand die veel voor me betekend heeft en me vertrouwen gaf dat ik kon komen waar ik nu ben (en nog veel verder kan!) Nu ben ik zo ver dat ik dit kan delen.

Het is alweer 6 jaar geleden. 6 jaar geleden dat ik een keus heb gemaakt waar ik toen al niet 100% achter stond en blij van werd. ‘Had ik maar naar mijn gevoel geluisterd’. Ik voelde me toen al gevangen en dacht dat ik er het beste van kon maken omdat ik ‘oh zo’n sterke vrouw ben’. Ik heb mezelf nooit als naïef gezien, ook niet als te goedgelovig, ook niet als een bang meisje, maar ik was wel zo’n vrouw.  Zo een die dacht ‘dat ze heus het verschil zou kunnen maken in het leven van een narcist’. Al wist ik toen natuurlijk nog niet eens wat een narcist was. Beschadigd vond ik mijn ex, ik dacht ‘dat hij alleen liefde en vertrouwen nodig had, en dat kon ik hem wel geven’.

6 jaar geleden is het, dat ik de keus maakte om een verschil te maken in het leven van een narcist. Maar hij maakte het verschil in mijn leven. Van super vrolijk, spontaan, genietend en positief meisje met veel vrienden… naar een vrouw die door het diepste dal is gegaan en zich nog nooit zo ongelukkig heeft gevoeld, alleen omdat ze liefde gaf aan de verkeerde.

En nu… nu ben ik vrij… en nu begint het pas.

Jaren geleden ontmoette ik Anita Wix

Jaren geleden ontmoette ik Anita. Ze kwam uit een verschrikkelijk huwelijk en de aantal keer dat ik haar zag, zag ik haar groeien en opbloeien. Soms sprak ik met haar over de relatie waar ik in zat en op een dag zei ze tegen mij, “Ooit stap je uit deze relatie. Ooit ben je eraan toe en als dat zo ver is, dan mag je me bellen!”

Voor mijn gevoel zou ik nooit opgeven. Ik zou er nooit aan toe zijn om uit deze relatie te stappen, want als ik ergens voor ga, dan geef ik niet meer op. En ach, ieder huisje heeft zijn kruisje, toch?!
Toch heb ik haar woorden altijd onthouden. En toen ik jaren later besloot dat ik echt niet meer kon, (al was het alleen al voor mijn kind, die er inmiddels was, dat ik ermee moest stoppen) moest ik steeds denken aan de woorden van Anita. 

Heel langzaam heb ik mij op eigen kracht los proberen te maken van deze relatie. Ik ben Anita gaan volgen op social media, en haalde mijn kracht uit het feit wat zo overduidelijk was bij haar, dat ik niet alleen was in deze ellende. En dat je er echt uit kan komen! 

Toen ik eindelijk de stap had gezet, en verhuisd was wist ik het niet meer… 
Ik wist niet welke weg ik in moest slaan.
Ik wist niet wat me te wachten stond.
Ik wist niet meer hoe ik moest voelen en denken op een gezonde manier.
Het voelde alsof ik gefaald had, en ik had zo hard geknokt.
Ik had geen energie meer om hier uit te komen. 

Ik besloot Anita te berichten en hoopte dat ze me een duwtje in de goede richting kon geven. Ze herkende me gelijk! We spraken af om te gaan wandelen. Na de eerste wandeling merkte ik al verschil! Haar positiviteit! haar energie, haar ervaringen, haar liefde voor de medemens, haar bijzondere kijk op het leven, haar eerlijkheid en puurheid, de tijd die ze voor me neemt, maar vooral hoe goed ze me begrijpt. Ik heb het zelf ondervonden. En daar ben ik zo dankbaar voor. Dingen die ik niet met anderen kan delen omdat ze het simpelweg niet begrijpen waarom ik me zo voel, of waarom ik over iets zo denk. Omdat ze het simpelweg zelf niet hebben meegemaakt.

Ik ben ervan overtuigd dat mensen iemand als Anita nodig hebben

Tegen Anita kan ik alles zeggen, waar ik mee zit, overal waar ik tegenaan loop, ze is heel open minded en kijkt nergens van op. Ze heeft de beste tips en oefeningen en het werkt! 

Ik ben langzaam weer mezelf aan het worden, maar dan nog wat positiever en krachtiger! Ik ben er nog niet, maar dankzij Anita heb ik zoveel hobbels kunnen overslaan. 

De weg is nog lang, maar zoveel korter dan, dat ik het alleen had moeten doen. Als ik dit kan afsluiten, wil ik hetzelfde kunnen doen, er voor iemand zijn, die in een vergelijkende levenssituatie zit. Ik ben ervan overtuigd dat mensen in deze situatie iemand nodig hebben! Pay it forward! (Van Anita geleerd).

Liefs C.

Je ziet het het niet, máár het is er wel.
Anita Wix
Krachtig Kwetsbaar

Ook toe aan een wandeling die je leven kan veranderen?

Bronvermelding beeld: Malika Favre

Scroll naar boven
Scroll naar top